Mimo że w powszechnej opinii nadmierne przyprawianie potraw jest szkodliwe dla organizmu, w przypadku osób cierpiących na cukrzycę wzbogacanie dań ziołami i aromatami ma działanie bardzo pożądane.
Jak wynika z badań, stosowanie przypraw pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek i powstawaniu stanów zapalnych, występujących często u diabetyków. Ma to również dobroczynne działanie na utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi – zioła i przyprawy są pełne substancji o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwutleniających. Jakie dodatki są szczególnie zalecane? Dietetycy w jednym szeregu wymieniają goździki, cynamon, oregano oraz szałwię. Zioła te zawierają sześciokrotnie więcej antyoksydantów niż na przykład ich cenne źródło – borówki. Wymienionych przypraw i ziół nie powinno zabraknąć w codziennej diecie diabetyka, szczególnie jeśli nie ma możliwości regularnego spożywania świeżych warzyw i owoców.
Polacy lubią jeść potrawy mocno dosolone. Niestety, wiadomo że sól nie jest zdrowa i może powodować nadciśnienie krwi. Dlatego należy stosować ją oszczędnie, ograniczać użycie w kuchni, unikać eksponowania stolniczki na stole.
Ponadto, należy wystrzegać się produktów słonych, zwłaszcza konserwowych, które zawierają nadmiar soli.
Sól można zastąpić aromatycznymi przyprawami ziołowymi lub korzennymi.