Bogata grupa produktów zbożowych stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, niacyny, białka roślinnego oraz cennych składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu oraz błonnika pokarmowego.
Węglowodany złożone mają bardzo korzystne działanie na organizm ludzki. Trawione są powoli, przez co w mniejszym stopniu oraz wolniej podnosi się poziomu cukru we krwi (w porównaniu z cukrami prostymi zawartymi w słodyczach i owocach). Po ich spożyciu przez kilka godzin utrzymuje się stężenie glukozy we krwi, co powoduje, że organizm chroniony jest przed hipoglikemią. W praktycznym wymiarze oznacza to również, że po zjedzeniu produktów zbożowych w postaci chleba lub makaronu dłużej czujemy się najedzeni i nie ulegamy pokusie sięgnięcia po wysokokaloryczną przekąskę.
Wśród szerokodostępnych produktów zbożowych w diecie osób chorujących na cukrzycę najbardziej wskazane są kasze gruboziarniste jak pęczak, kasza gryczana. Ryż brązowy. Można
też spożywać płatki owsiane, muesli (wskazane jest samodzielne przygowanie z
suszonych owoców, bez dodatku składników które powodują szybki wzrost cukru we
krwi, np. miodu, czekolady).
Polecane jest pieczywo razowe, natomist należy unikać białego oraz słodkiego.
Dla diabetyka ważne jest by codzienna porcja skrobi każdego dnia była podobna. Spożywając produkty zbożowe koniecznie należy przeliczać wymienniki
węglowodnowe, by nie dopuścić do gwałtownego podwyższenia cukru we krwi.
Produkty zbożowe z pełnego ziarna zawierają sporą dawkę błonnika, który jest ważny dla pracy układu pokarmowego (zapobiega m.in. zaparciom).
W diecie osób chprych na cukrzycę aż 45=50% dziennego spożycia kalorii powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Stanowią one bowiem główne źródło energii, należy zjadać je 5-6 razy dziennie.