Dieta cukrzyka zawiera produkty spożywcze spożywane także przez zdrowych ludzi. Nie istnieje bowiem oddzielna specjalna kategoria “żywności dla cukrzyków”.
Naczelną zasadą komponowania posiłków jest zwracanie uwagi na zachowanie odpowiednich proporcji energetycznych między składnikami odżywczymi. Węglowodany, tłuszcze (lipidy) i białka powinny być dobierane w następujących ilościach:
– węglowodany stanowią 50-60% dziennej wartości energetycznej
– tłuszcze stanowią 20-30% dziennej wartości energetycznej
– białka stanowią 10% dziennej wartości energetycznej
Jak widać w diecie diabetyka należy unikać potraw wysokobiałkowych oraz wysokotłuszczowych.
Kolejną zasadą przy ustalaniu jadłspisów dla diabetyków jest urozmaicenie pożywienia, gdyż tylko urozmaicony jadłospis może dostrczyć większości niezbędnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi.
U podstawy piramidy żywieniowej cukrzyka, ale także i zdrowych ludzi, znajdują się produkty zbożowe, następnie owoce i warzywa, nabiał, mięso oraz w ograniczonej ilości tłuszcze, używki jak alkohol, słodycze.
Istotne jest by każdego dnia uwzględnić spożycie produktów zbożowych, warzyw, owoców, mleka oraz przetworów, produktów wysokobiałkowych (drób, ryby, chude mięso, nasiona roślin strączkowych) oraz tłuszczy.
Jak przy każdej diecie, także i w przypadku diabetyków niezbędnym uzupełnieniem zdrowego odżywiania jest wysiłek fizyczny. Uprawianie sportów skutecznie przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi.