Codzienna dieta osób cierpiących na cukrzycę nie składa się ze specjalnej, zupełnie odrębnej, grupy produktów. W jadłospisie występują doskonale znane, standardowe produkty spożywane przez wszystkich ludzi, jednak najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji. Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis dla osoby chorej na cukrzycę. Dostarcza on organizmowi 1500 kcal.
Jadłospis cukrzyka:
I śniadanie
chleb Graham 1,5 kromki
makrela wędzona 50 g
margaryna 5 g
surówka: cykoria 150 g, rzodkiewka 60 g
pomarańcza 140 g
II śniadanie
chleb razowy 1 kromka
twarożek chudy ze szczypiorkiem 20 g
margaryna 5 g
winogrona nieduża kiść
Obiad
zupa grochowa 200 g
gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 200 g
surówka: sałata 100 g, pomidor 100 g
olej słonecznikowy 4 g
ziemniaki gotowane 100 g
jabłko 100 g
Kolacja
chleb żytni – 1,5 kromki
sałatka:
ser żółty Brie -1 plaster, groszek zielony 50 g, fasola konserwowa 50 g, papryka czerwona 50 g
margaryna 5 g
morele 2 sztuki