Mleko i przetwory mleczne

mleko, jogurty, kefiry, seryOd najmłodszych lat wiemy, że mleko jest źródłem zdrowia, pięknych włosów, mocnych kości i zębów. Każde dziecko edukowane jest szeroko w zakresie licznych korzyści zdrowotnych, jakie niesie ze sobą regularne picie mleka i spożywanie produktów mlecznych.

Niezbędnym elementem mlecznej edukacji musi być jednak uświadomienie sobie, że im jesteśmy starsi, tym mleko mniej nam służy. Organizm dorosłego człowieka traci bowiem zdolność trawienia jednego ze składników mleka – laktozy. Jak dowodzą badania, Europejczycy i tak w bardzo daleko posuniętym stopniu mają wykształconą ewolucyjnie tę zdolność, tak że picie mleka nie powoduje u nich niepokojących objawów, jednak na pewno musi być to spożycie mocno ograniczone. U 10 % dorosłych mieszkańców Europy picie mleka może spowodować biegunki, wzdęcia i bóle brzucha.

Jak wiadomo, mleko, jogurt, kefir, ser są dla organizmu źródłem białka i wapniu. Zazwyczaj zawierają też sporą ilość tłuszczu, jednak w diecie cukrzyka należy wybierać odtłuszone mleko (lub z maksymalną zawartością tłuszczu – 0.5%) i przetwory,  lub z niewielką zawartością tłuszczu.

Osoby cierpiące na cukrzycę, muszą pamiętać, że mleko – a już szczególnie zagęszczane mleko słodkie – oprócz tego, że zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, dostarcza organizmowi niepożądanych węglowodanów szybko wchłanialnych (wspomniana laktoza). Przyjmuje się więc, że jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 300 ml.

Bardziej polecane są fermentowane przetwory z mleka (kefir, jogurt naturalny).

Śmietanę warto zastąpić jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem.

Jogurt naturalny powinien zastąpić jogurty owocowe, które to w swoim składzie zawierają cukier.

Należy ograniczyć spożycie żółtego sera, serów pleśniowych i topionych, ze względu na sporą zawartość tłuszczu oraz cholesterolu.  Zalecany jest natomiast biały ser chudy.