Owoce

owoce i cukrzycaOwoce, podobnie jak warzywa, zawierają sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cukru we krwi poprzez opóźnianie wchłaniania glukozy z jelit.

Jednak owoce, szczególnie te słodkie, zawierają cukry: glukozę i fruktozę, powodując podwyższenie poziomu cukru we  krwi.   Zalecane są do diety cukrzyka w kilku porcjach.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym to: arbuzy, grejpfruty, poziomki, truskawki. Średni wskaźnik glikemiczny mają: agrest, brzoskwinie, czereśnie, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, morele, mandarynki, pomarańcze, czerwone porzeczki, wiśnie.
Owoce o dużej zawartości węglowodanów, których spożycie należy kontrolować, to czarne porzeczki, śliwki, winogrona, banany, ananasy, brzoskwinie z puszki. Należy wystrzegać się owoców suszonych.

By uniknąć wysokiego stężenia glukozy we krwi, należy także kontrolować spożywanie soków owocowych. Zaleca się by soki były spożywane wraz z posiłkiem lub zostały rozcieńczone wodą mineralną.

Owoce i warzywa zawierają witaminy antyoksydacyjne – C, E, i beta-karoten, których spożycie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Dzienna porcja spożywanych owoców nie powinna przekroczyć 300 g.

Tabela wymienników węglowodanowych WW dla wybranych owoców:

  • Arbuz 100g – 0,4
  • Banan średni  – 2,7
  • Brzoskwinia z puszki 1/2 szt. – 0,8
  • Grejfrut 1/2 szt. – 1
  • Gruszka średnia – 1,6
  • Jabłko średnie – 1,3
  • Melon 1/2 szt. – 3,2
  • Pomarańcza średnia – 1,6
  • Rodzynki 1/4 szklanki – 5,3
  • Śliwki suszone 6 szt. – 1,8
  • Truskawki 1o szt. – 1
  • Mandarynki 2 szt – 0,8
  • Kiwi – 1
  • Winogrona śrenia kiść – 1,7