Owoce, podobnie jak warzywa, zawierają sporą ilość rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cukru we krwi poprzez opóźnianie wchłaniania glukozy z jelit.
Jednak owoce, szczególnie te słodkie, zawierają cukry: glukozę i fruktozę, powodując podwyższenie poziomu cukru we krwi. Zalecane są do diety cukrzyka w kilku porcjach.
Owoce o niskim indeksie glikemicznym to: arbuzy, grejpfruty, poziomki, truskawki. Średni wskaźnik glikemiczny mają: agrest, brzoskwinie, czereśnie, jagody, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, morele, mandarynki, pomarańcze, czerwone porzeczki, wiśnie.
Owoce o dużej zawartości węglowodanów, których spożycie należy kontrolować, to czarne porzeczki, śliwki, winogrona, banany, ananasy, brzoskwinie z puszki. Należy wystrzegać się owoców suszonych.
By uniknąć wysokiego stężenia glukozy we krwi, należy także kontrolować spożywanie soków owocowych. Zaleca się by soki były spożywane wraz z posiłkiem lub zostały rozcieńczone wodą mineralną.
Owoce i warzywa zawierają witaminy antyoksydacyjne – C, E, i beta-karoten, których spożycie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.
Dzienna porcja spożywanych owoców nie powinna przekroczyć 300 g.
Tabela wymienników węglowodanowych WW dla wybranych owoców:
- Arbuz 100g – 0,4
- Banan średni – 2,7
- Brzoskwinia z puszki 1/2 szt. – 0,8
- Grejfrut 1/2 szt. – 1
- Gruszka średnia – 1,6
- Jabłko średnie – 1,3
- Melon 1/2 szt. – 3,2
- Pomarańcza średnia – 1,6
- Rodzynki 1/4 szklanki – 5,3
- Śliwki suszone 6 szt. – 1,8
- Truskawki 1o szt. – 1
- Mandarynki 2 szt – 0,8
- Kiwi – 1
- Winogrona śrenia kiść – 1,7